Izveštaj sa 3. evropskog simpozijuma o fitohemikalijama u medicini i hrani

IZVEŠTAJ SA 3. EVROPSKOG SIMPOZIJUMA O FITOHEMIKALIJAMA U MEDICINI I HRANI

Istraživači Istraživačko‑razvojnog instituta „Tamiš“ iz Pančeva uspešno su učestvovali na 3rd European Symposium on Phytochemicals in Medicine and Food (3‑EuSPMF, https://3-euspmf.rs/), održanom u Beogradu od 1. do 4. jula 2025. godine.

Simpozijum je okupio preko 130 naučnika iz više od 23 zemlje širom Evrope i sveta, što potvrđuje  međunarodni značaj i relevantnost skupa u oblasti istraživanja bioaktivnih jedinjenja u medicini i hrani.

Cilj skupa bio da se promovišu naučna dostignuća istraživača u oblastima prirodnih proizvoda, proizvodnje hrane, ishrane i medicinske primene nutrijenata, kao i da se podstaknu nova istraživačka partnerstva i saradnja između naučnih institucija širom sveta. Istraživač pripravnik instituta „Tamiš“, MSc Helena Todorović, kao član organizacionog odbora, doprinela je uspešnoj realizaciji programa ovog značajnog naučnog skupa.

Tokom simpozijuma, istraživači Instituta „Tamiš“ – Violeta Mickovski Stefanović, Helena Todorović, Dragan Božović, Predrag Brković i Dragana Stevanović – u saradnji sa kolegama sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu, predstavili su rad pod nazivom: “The effect of the growing medium on the content of pigments in microgreens” u okviru posterske prezentacije.

Helena Todorović je učestvovala u PhD forumu sa kratkim usmenim izlaganjem (short oral presentation)  na temu: “Nutritional profile of bean-based formulation enriched with microgreens and spices.” Pored toga, bila je koautor usmenog izlaganja rada pod nazivom: “Bioactive compounds and antioxidant activity of bean-based ‘cheese’ enriched with spices and microgreens.  Oba rada su nastala kao rezultat saradnje sa Poljoprivrednim fakultetom u Beogradu.

Helena Todorović je za kratko usmeno izlaganje nagrađena od strane časopisa Quality Assurance and Safety of Crops & Foods ( https://qascf.com/index.php/qas), čime je potvrđen kvalitet i potencijal mladih istraživača Instituta „Tamiš“.

Učešće na ovom skupu značajno je doprinelo jačanju reputacije Instituta „Tamiš“ u međunarodnoj naučnoj zajednici, pružilo nove mogućnosti za naučnu saradnju i buduće projekte u oblastima proizvodnje hrane i dobijanja novih funkcionalnih proizvoda.

IZVEŠTAJ SA 3. EVROPSKOG SIMPOZIJUMA O FITOHEMIKALIJAMA U MEDICINI I HRANI